Tekstilin ekolojik çağrısı

Tekstil Bienali Alanya’da Sanatseverlerle Buluştu

Seray Şahiner – Bu topraklardaki uzun geçmişiyle tanınan tekstilin çağdaş sanattaki rolüne dikkat çeken Tekstil Bienali, Alanya’da kapılarını araladı. Geçtiğimiz yıl İzmir’de ilk kez düzenlenen bienal, bu kez Gazipaşa Kaymakamlığı’nın destekleriyle Alanya’da sanat tutkunlarıyla buluştu. “Dalga Kumaş” temasıyla düzenlenen bienal, kumaşın çağdaş sanattaki yeni yorumunu ve ifade biçimini mercek altına alıyor. Tekstil Bienali’nin etkinlik mekânları arasında Gazipaşa ve Alanya’nın tarihi köşeleri olan Selinus ve Lamos Antik Kentleri, Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi ve Syedra Antik Kenti bulunuyor. Ancak eserlerin sergilendiği başlıca mekânlar arasında Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule ve Alanya Tersanesi öne çıkıyor.

Bienal, iki farklı çağrıyı aynı platformda bir araya getiriyor. Bir tanesi küratörün ekolojik ve antroposenik çağrıları vurguladığı “Dünyada her yıl 93 milyar metreküp su tekstil sektöründe kullanılıyor. Küresel su kirliliğinin yüzde 20’si tekstilden kaynaklanıyor ve her yıl yaklaşık 100 milyar yeni tekstil ürünü piyasaya sürülüyor” sözleriyle dikkat çekiyor. Diğeri ise sanatçıların dünya meselelerini kumaşlara yansıtmasına odaklanıyor.

50 sanatçı bienale katılıyor

Mitolojiden, mitlerden ve geleneklerden ilham alan kumaşlar, izleyicilere dünyanın dertlerini anlatıyor. 18 farklı ülkeden 50 sanatçı, kadın haklarından iklim krizine, göçten barınma hakkına, aileden toplumsal cinsiyet rollerine kadar pek çok konuyu kumaşlara işlemiş durumda.

Aslı Özer, bitkisel pigmentlerle pamuklu tülbent beziyle oluşturduğu “Kıyının Bağı” eserinde Akdeniz’e kıyısı olan medeniyetlerde kadının toplumsal konumunu ve kumaşla kurduğu ilişkiyi ele alıyor. Cengiz Tekin, ‘Untitled’ adlı eserinde erkek iç çamaşırlarından gelinlik yaparak toplumsal cinsiyet rolleri, evlilik ve giyim normlarına karşı bir eleştiri getiriyor. İsviçreli sanatçı Diana Orving’in “In-between” adlı tekstil heykeli ise yapı ile çöküş, kırılganlık ile dayanıklılık arasında geçiş durumunu vurgulayarak kozaları kaldırıp atmayı öneriyor. Kübalı sanatçı Aluan Arguelles ise “Koyun Derisi” eseriyle ailelerinin bağışladığı kıyafetlerle yaptıkları patchwork battaniye ile Kübalı göçmenlerin anılarına bir anıt sunuyor. Bu eserler, tüm sorunlarla yüzleşen bir anlatı sunuyor tekstil üretimleri aracılığıyla.

Suyun ve Kumaşın Tarihsel Bağı

Küratör Nihat Özdal, “Su, gezegenimizin en eski anlatıcısı, kumaş ise insanın kendi doğasına ve dışındaki doğaya müdahalesinin en eski izlerini taşıyor. Tarih boyunca su, tekstil üretiminin hem kaynağı hem de taşıyıcısı oldu. Ancak modern tekstil endüstrisi, su ile olan bu kadim bağını yitirerek onu kirleten, tüketen bir sisteme dönüştü. Türkiye Tekstil Bienali, bu yıl “dalga kumaş” teması ile suyun kumaş üzerindeki tarihsel anlatısını ve ekolojik çöküşü gözler önüne sermeyi amaçlıyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

59. PISA Yönetim Kurulu Toplantısı İstanbul’da yapıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, “Bugünün öğrencilerine kazandıracağımız üst düzey düşünme becerileri yarının güçlü toplumunu inşa edecektir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak OECD ile yürüttüğümüz iş birliğini geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim. İnanıyoruz ki bugün burada ortaya koyduğumuz vizyon sadece eğitim sistemimizi daha ileriye taşımakla kalmayacak, daha adil, daha kapsayıcı ve daha barışçıl bir dünya inşa etmemize de katkıda bulunacaktır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza azim ve kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.

YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) sınav tarihlerini gündemine aldı. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

Bazı imam hatip liselerinin bünyesindeki ortaokullara sınavla öğrenci almasına tepki gösteren Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, “İmam Hatiplere daha fazla öğrenci çekme gibi bir algı yaratma çabası içerisindeler” dedi.

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği değişti… Şubeler yeniden yapılandırıldı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrası; ‘Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri’ birimi ‘Yenilik ve eğitim teknolojileri’, ‘Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme’ birimi ‘Mesleki Gelişim’, ‘İnsan Kaynakları Yönetimi’ birimi ‘Personel şubesi’ olarak değiştirildi. Denklik ve belge doğrulama ile Bütçe ve tahakkuk olmak üzere yeni şubeler oluşturuldu.

2025 DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından her sene düzenleniyor. Sınava katılarak başarılı olan adaylar ön lisans eğitimlerini dört yıla tamamlama şansı elde ediyor. Peki, 2025 ÖSYM DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

CHP’li Kış’tan öğretmen atamalarına sert tepki: Gençler işsiz, çocuklar öğretmensiz

CHP’li Kış, “Yüz binlerce genç öğretmen umutla bekliyor, siz hâlâ kırıntı dağıtıyorsunuz” dedi.