Tekstilin ekolojik çağrısı

Tekstil Bienali Alanya’da Sanatseverlerle Buluştu

Seray Şahiner – Bu topraklardaki uzun geçmişiyle tanınan tekstilin çağdaş sanattaki rolüne dikkat çeken Tekstil Bienali, Alanya’da kapılarını araladı. Geçtiğimiz yıl İzmir’de ilk kez düzenlenen bienal, bu kez Gazipaşa Kaymakamlığı’nın destekleriyle Alanya’da sanat tutkunlarıyla buluştu. “Dalga Kumaş” temasıyla düzenlenen bienal, kumaşın çağdaş sanattaki yeni yorumunu ve ifade biçimini mercek altına alıyor. Tekstil Bienali’nin etkinlik mekânları arasında Gazipaşa ve Alanya’nın tarihi köşeleri olan Selinus ve Lamos Antik Kentleri, Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi ve Syedra Antik Kenti bulunuyor. Ancak eserlerin sergilendiği başlıca mekânlar arasında Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule ve Alanya Tersanesi öne çıkıyor.

Bienal, iki farklı çağrıyı aynı platformda bir araya getiriyor. Bir tanesi küratörün ekolojik ve antroposenik çağrıları vurguladığı “Dünyada her yıl 93 milyar metreküp su tekstil sektöründe kullanılıyor. Küresel su kirliliğinin yüzde 20’si tekstilden kaynaklanıyor ve her yıl yaklaşık 100 milyar yeni tekstil ürünü piyasaya sürülüyor” sözleriyle dikkat çekiyor. Diğeri ise sanatçıların dünya meselelerini kumaşlara yansıtmasına odaklanıyor.

50 sanatçı bienale katılıyor

Mitolojiden, mitlerden ve geleneklerden ilham alan kumaşlar, izleyicilere dünyanın dertlerini anlatıyor. 18 farklı ülkeden 50 sanatçı, kadın haklarından iklim krizine, göçten barınma hakkına, aileden toplumsal cinsiyet rollerine kadar pek çok konuyu kumaşlara işlemiş durumda.

Aslı Özer, bitkisel pigmentlerle pamuklu tülbent beziyle oluşturduğu “Kıyının Bağı” eserinde Akdeniz’e kıyısı olan medeniyetlerde kadının toplumsal konumunu ve kumaşla kurduğu ilişkiyi ele alıyor. Cengiz Tekin, ‘Untitled’ adlı eserinde erkek iç çamaşırlarından gelinlik yaparak toplumsal cinsiyet rolleri, evlilik ve giyim normlarına karşı bir eleştiri getiriyor. İsviçreli sanatçı Diana Orving’in “In-between” adlı tekstil heykeli ise yapı ile çöküş, kırılganlık ile dayanıklılık arasında geçiş durumunu vurgulayarak kozaları kaldırıp atmayı öneriyor. Kübalı sanatçı Aluan Arguelles ise “Koyun Derisi” eseriyle ailelerinin bağışladığı kıyafetlerle yaptıkları patchwork battaniye ile Kübalı göçmenlerin anılarına bir anıt sunuyor. Bu eserler, tüm sorunlarla yüzleşen bir anlatı sunuyor tekstil üretimleri aracılığıyla.

Suyun ve Kumaşın Tarihsel Bağı

Küratör Nihat Özdal, “Su, gezegenimizin en eski anlatıcısı, kumaş ise insanın kendi doğasına ve dışındaki doğaya müdahalesinin en eski izlerini taşıyor. Tarih boyunca su, tekstil üretiminin hem kaynağı hem de taşıyıcısı oldu. Ancak modern tekstil endüstrisi, su ile olan bu kadim bağını yitirerek onu kirleten, tüketen bir sisteme dönüştü. Türkiye Tekstil Bienali, bu yıl “dalga kumaş” teması ile suyun kumaş üzerindeki tarihsel anlatısını ve ekolojik çöküşü gözler önüne sermeyi amaçlıyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

ALES SORULARI VE CEVAPLARI 2025 (ÖSYM.gov.tr) || Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak, nereden öğrenilir?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 06 Temmuz’da saat 10.15 itibarıyla 81 ildeki sınav merkezlerinde başladı. Sınava 151 bin 165 kişi başvurdu. 2025 ALES/2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı 2025 pdf indirme ekranı için araştırmalar hız kazandı. ALES sınavı saati bugün yapılacak sınava girecek yüksek lisans ve doktora adayları ile birlikte sınava giren yakınlarını bekleyecekler tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki, Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? İşte, Ales soru kitapçığı ve Ales cevap anahtarı sorgulama ekranı…

TUS ek tercih işlemleri başladı mı? TUS ek tercih işlemleri ne zaman bitiyor? TUS ek tercih işlemleri nasıl yapılır?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ek tercih dönemi, ÖSYM tarafından yapılan duyuru sonrasında başladı. Peki, TUS ek tercih işlemleri başladı mı? TUS ek tercih işlemleri ne zaman bitiyor? TUS ek tercih işlemleri nasıl yapılır?

HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN BAŞLIYOR 2025? 26 Haziran ne günü, hicri yılbaşı yarın mı başlıyor? Muharrem ayı ne zaman? İşte 2025 hicri yılbaşı ve muharrem ayı tarihi!

Hicri yılbaşı ve muharrem ayı tarihi 2025, Diyanet dini günler takvimi ile belli oldu. Müslümanların bolca ibadet ve dualarını idrak ettiği muharrem ayı, bu sene hicri yılbaşı ile başlayacak. Hicri yılın ilk günü olan muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak gerçekleşiyor. Dini kaynaklara göre muharrem ayında ibadet etmek isteyenlerin kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Bu kapsamda, hicri yılbaşı yarın mı, Muharrem ayı ne zaman? soruları gündeme geldi. Peki, 26 Haziran ne günü, kandil mi? Muharrem ayı hangi tarihte? İşte, 2025 hicri yılbaşı tarihi ve muharrem ayı ile ilgili bilgiler.