Tekstil Bienali Alanya’da Sanatseverlerle Buluştu
Seray Şahiner – Bu topraklardaki uzun geçmişiyle tanınan tekstilin çağdaş sanattaki rolüne dikkat çeken Tekstil Bienali, Alanya’da kapılarını araladı. Geçtiğimiz yıl İzmir’de ilk kez düzenlenen bienal, bu kez Gazipaşa Kaymakamlığı’nın destekleriyle Alanya’da sanat tutkunlarıyla buluştu. “Dalga Kumaş” temasıyla düzenlenen bienal, kumaşın çağdaş sanattaki yeni yorumunu ve ifade biçimini mercek altına alıyor. Tekstil Bienali’nin etkinlik mekânları arasında Gazipaşa ve Alanya’nın tarihi köşeleri olan Selinus ve Lamos Antik Kentleri, Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi ve Syedra Antik Kenti bulunuyor. Ancak eserlerin sergilendiği başlıca mekânlar arasında Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule ve Alanya Tersanesi öne çıkıyor.
Bienal, iki farklı çağrıyı aynı platformda bir araya getiriyor. Bir tanesi küratörün ekolojik ve antroposenik çağrıları vurguladığı “Dünyada her yıl 93 milyar metreküp su tekstil sektöründe kullanılıyor. Küresel su kirliliğinin yüzde 20’si tekstilden kaynaklanıyor ve her yıl yaklaşık 100 milyar yeni tekstil ürünü piyasaya sürülüyor” sözleriyle dikkat çekiyor. Diğeri ise sanatçıların dünya meselelerini kumaşlara yansıtmasına odaklanıyor.
50 sanatçı bienale katılıyor
Mitolojiden, mitlerden ve geleneklerden ilham alan kumaşlar, izleyicilere dünyanın dertlerini anlatıyor. 18 farklı ülkeden 50 sanatçı, kadın haklarından iklim krizine, göçten barınma hakkına, aileden toplumsal cinsiyet rollerine kadar pek çok konuyu kumaşlara işlemiş durumda.
Aslı Özer, bitkisel pigmentlerle pamuklu tülbent beziyle oluşturduğu “Kıyının Bağı” eserinde Akdeniz’e kıyısı olan medeniyetlerde kadının toplumsal konumunu ve kumaşla kurduğu ilişkiyi ele alıyor. Cengiz Tekin, ‘Untitled’ adlı eserinde erkek iç çamaşırlarından gelinlik yaparak toplumsal cinsiyet rolleri, evlilik ve giyim normlarına karşı bir eleştiri getiriyor. İsviçreli sanatçı Diana Orving’in “In-between” adlı tekstil heykeli ise yapı ile çöküş, kırılganlık ile dayanıklılık arasında geçiş durumunu vurgulayarak kozaları kaldırıp atmayı öneriyor. Kübalı sanatçı Aluan Arguelles ise “Koyun Derisi” eseriyle ailelerinin bağışladığı kıyafetlerle yaptıkları patchwork battaniye ile Kübalı göçmenlerin anılarına bir anıt sunuyor. Bu eserler, tüm sorunlarla yüzleşen bir anlatı sunuyor tekstil üretimleri aracılığıyla.
Suyun ve Kumaşın Tarihsel Bağı
Küratör Nihat Özdal, “Su, gezegenimizin en eski anlatıcısı, kumaş ise insanın kendi doğasına ve dışındaki doğaya müdahalesinin en eski izlerini taşıyor. Tarih boyunca su, tekstil üretiminin hem kaynağı hem de taşıyıcısı oldu. Ancak modern tekstil endüstrisi, su ile olan bu kadim bağını yitirerek onu kirleten, tüketen bir sisteme dönüştü. Türkiye Tekstil Bienali, bu yıl “dalga kumaş” teması ile suyun kumaş üzerindeki tarihsel anlatısını ve ekolojik çöküşü gözler önüne sermeyi amaçlıyor.” şeklinde konuştu.
More Stories
Mısır’da 100 yıl sonra bir ilk! 3 bin 500 yıllık gizem çözüldü
Mısır’daki Firavun keşif bilim dünyasını heyecanlandırdı: 103 yıl sonra ilk
Christopher Nolan’ın yeni filmi The Odyssey’den ilk kare yayınlandı!