Tarih ve Doğaseverlerin Yeni Rotası: Zindan Mağarası

Kilis ilçesinde, 1300 rakımda yer alan ve 765 metre uzunluğundaki Zindan Mağarası, Roma köprüsünden Eurymedon Açık Hava Tapınağı’na ve Irmak tanrıçasının mozaiğine kadar birçok önemli eseri barındırıyor.

Binlerce yılda oluşan sarkıt, dikit ve sütunlarla donatılmış mağaranın etkileyici atmosferinde, yeraltı deresinden kayalıklara çarparak akan suyun sesi duyuluyor.

Halk arasında cilde iyi geldiği düşünülen Zindan Mağarası’ndaki derenin suyu, yapılan analizlerde kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Paganlar, Antik Yunan ve Romalılara kadar uzanan tarihi ile mağara, birçok toplum tarafından ibadet ve kült alanı olarak kullanılmıştır. Mağaranın içindeki sıcaklık ise her mevsim 5 derecede sabit kalmaktadır.

Doğal güzelliklerini ve tarihi değerlerini keşfetme fırsatı bulan yerli ve yabancı turistler, sıcak yaz aylarında mağarada serinlemenin keyfini çıkarabilmektedir.

Tarihi Roma köprüsünden giriş yapılan mağaranın içinde, el işçiliğiyle yapılan Eurymedon (Köprü Çayı Tanrısı) mozaiği dikkat çekmektedir.

Yürüyüş platformu ve ışıklandırma çalışmalarıyla daha cazip hale getirilen mağara, son yıllarda tarih ve doğaseverlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Yılda yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

“Hamamdan akan suyun cilde iyi geldiğini bilimsel çalışmalar destekliyor”
Aksu Kaymakamı Salih Zafer Aydın, mağaranın tarihi, ekolojik ve teolojik özellikleri ile birçok unsuru içinde barındırdığını belirtti.





Zindan Mağarası’nın Türkiye’deki en gezilebilir mağaralardan biri olduğunu vurgulayan Aydın, mağaranın girişinde ziyaretçileri tarihi Roma köprüsünün karşıladığını belirtti.

Aydın, mağaranın sonunda bulunan Irmak tanrıçası mozaiğiyle sona erdiğini ve eskiden hamam olarak kullanılan bölümün de bu kısımda yer aldığını aktardı.

Zindan Mağarası’nın ziyaretçilerinden Salih Ölmez, mağaranın güzelliklerinden ve tarihi dokusundan etkilenerek, herkesin bu muazzam yapıyı görmesini önerdi.

Ölmez, mağaranın aktif suları ve geçmişin izlerinin hala barındırıyor olmasının büyüleyici olduğunu belirterek, herkesi Zindan Mağarası’nı keşfetmeye davet etti.
