Siyasi gerilim yabancıyı kaçırdı: Carry Trade pozisyonları 10,5 milyar dolar azaldı

Siyasetteki Hareketlilik Finans Piyasalarını Etkiledi

2022 yılının Mart ayında Türkiye siyasetinde yaşanan hareketlilik, finans piyasalarını da olumsuz şekilde etkiledi. Özellikle döviz piyasasında yüksek getiri fırsatı arayan yabancı yatırımcılar, siyasi risklerin artmasıyla birlikte taşıma (carry trade) pozisyonlarını hızla kapatmaya başladı. Son verilere göre, Merkez Bankası ve BDDK’nın hesaplamalarına göre, sadece iki hafta içinde swap işlemleriyle Türkiye’ye giriş yapan sıcak paranın büyük bir kısmının çıkış yaptığı görüldü.

Yabancı Yatırımcıların Çıkışı

Bloomberg HT’nin TCMB ve BDDK verilerinden derlediği bilgilere göre, 21 Mart haftasında yabancıların Türk bankalarıyla yaptıkları swap işlemlerinde 3,3 milyar dolarlık çıkış yaşandı. 28 Mart haftasında ise bu miktar daha da artarak 7,2 milyar dolara yükseldi. Böylece toplamda 10,5 milyar dolarlık carry trade pozisyonunun kapatıldığı belirlendi.

Risk Algısındaki Değişim

Öncesinde 36,5 milyar dolara ulaşan carry trade pozisyonlarının hızla azalması, yatırımcıların risk algısındaki ani değişimi gözler önüne serdi. Uzmanların değerlendirmelerine göre, siyasi belirsizlik ve kur oynaklığı, kısa vadeli kazanç hedefleyen yabancı yatırımcıları Türk Lirası pozisyonlarını tekrar gözden geçirmeye yöneltti.

Ekonomistler, bu gelişmenin döviz piyasasındaki son dalgalanmalarda belirleyici bir rol oynadığının altını çiziyor. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yüksek miktarda döviz satışı yaparak bu çıkışları dengeleme çabası da dikkat çekiyor.

Related Posts

Hazine 60,81 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi

Hazine, 2 yıl (686 gün) vadeli sabit kuponlu ve 4 yıl (1.456 gün) vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Sabit kuponlu tahvil ihalesinde net satış tutarı 33 milyar 662,6 milyon TL olurken, satışların nominal değeri 31 milyar 925 milyon …

Temmuzda asgari ücrete ara zam olacak mı?Asgari ücrete ara zamda son tahmin

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, milyonlarca özel sektör çalışanını ise dolaylı olarak etkileyen asgari ücret artışı, gündemin ilk sıralarında. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan “ara zam için erken” derken, enflasyon verileri zam ihtimalini azaltıyor.

CHP’li Bulut: Millet açlıkla boğuşurken saray saltanat sürüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “İsraf ve savurganlıkla özdeşleşen Cumhurbaşkanlığı Sarayı yılın ilk beş ayında günde 39 milyon 725 bin TL harcadı” dedi. Bulut,  Saray’ın yaptığı harcamaların halkın geçinmekte zorlandığı, dar gelirlilerin ve emeklilerin hayat pahalılığıyla boğuştuğu dönemde israfın ulaştığı boyutları ortaya çıkardığını söyledi.

Avrupa borsaların nefes aldı: Hürmüz Boğazı krizi önlenedi! (16 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artışla 545,5 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 yükselişle 23.566 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 kazançla 8.870 puandan ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,5 primle 39.639 puandan …

Asya borsaları pozitif seyrediyor! (16.06.2025)

İsrail ve İran arasında geçen cuma başlayan ve devam eden karşılıklı saldırılar yakından takip edilirken, çatışmaların ne kadar daha süreceğine yönelik belirsizlikler, küresel risk iştahını törpülemeye devam ediyor. Asya borsalarında ise ABD ile Çin …

Yeniçağ Gazetesi: Ekonominin üzerine bomba yağmasın

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EKONOMİNİN ÜZERİNE BOMBA YAĞMASIN! İktisatçılar, hükümete İsrail’in İran’a saldırarak başlattığı kaosun zaten sıkıntıda olan Türk ekonomisine ağır yara açmaması için gerekli tedbirleri alması çağrısı yaptı …