Pansuman değişimini ortadan kaldıran “yara örtüsü” geliştiriliyor

TÜBİTAK Destekli Yara Örtüsü Projemiz

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansu Ülker Turan, ameliyat sonrası pansuman değişim ihtiyacını ortadan kaldırmak için “yara örtüsü” geliştiriyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen projede, tek seferde uygulanabilir ve yara üzerinde kontrollü bir şekilde uzanan periyotlarda aktif bileşen salımı gerçekleştirebilecek biyouyumlu bir yara örtüsü hedefleniyor.

GTÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansu Ülker Turan ve yüksek lisans öğrencisi Betül Özer’in katkılarıyla geliştirilen proje, ameliyat sonrası yaranın iyileşme süreci uzadıkça oluşabilecek komplikasyon ve enfeksiyon riskini azaltmayı amaçlıyor. Geliştirme aşamasında olan ürün, ameliyat sonrası tek başvuruyla uygulanarak pansuman değişim ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Doktor Cansu Ülker Turan, projeyi geleneksel pansuman yöntemlerine alternatif olacak şekilde geliştirdiklerini belirterek, yara üzerinde kontrollü şekilde uzayan periyotlarda kullanılabilen aktif bileşenin salımını gerçekleştiren bir yara örtüsü elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Projenin içeriğini paylaşan Turan, bitkilerde bulunan kuersetin aktif bileşeninin, kitosan polimerinden elde edilen toz parçacıklarına entegre edilerek kontrollü şekilde aktif bileşen salımı gerçekleştiren bir nano sistemin tasarlanmasının planlandığını açıkladı. Bu sayede yara örtüsü tasarlanarak yara üzerinde tedavi sağlanması amaçlanıyor.

Projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini belirten Turan, proje kapsamında yapılacak testler ve analizlerle yara örtüsünün uygulanabilirliğinin sağlanacağını ifade etti. Hasta ameliyat sonrası pansuman değişimi gerekmeksizin yara örtüsüyle iyileşme sürecini tamamlayabilecek. (DHA)

Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi?

Related Posts

TikTok yasaklara çözüm buldu: Satış ve yeni TikTok uygulaması masada

TikTok’un uzun süredir devam eden ‘yasak’ sorunu firmanın bu uygulama yerine tamamen yeni bir uygulama çıkarması ile son bulabilir: Yeni uygulama ve satış anlaşmasının masada olduğu belirtiliyor.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yapay zeka kullanımının öğrenme, düşünme ve hatırlama becerileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.