Otel fiyatlarındaki artış vatandaşı çadır ve karavana yöneltti

Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından çadır ve karavanlara yönelik talep arttı. Sektör temsilcileri talepteki artışta otel fiyatlarının pahalılığının etkili olduğunu belirtti.

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması ve yaklaşan yaz sezonu öncesi kamp yerlerinde hazırlıklar hızlanırken çadır ve karavanlara talepte artış oldu.

Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Ahmet Fazlıoğlu, bayram tatilinin de uzamasıyla son dönemde karavanlara talepte artış olduğunu ifade etti.

Özellikle Covid-19 salgını sonrası karavanların daha popüler hale geldiğine dikkati çeken Fazlıoğlu, 2020 sonrasında 500’ün üzerinde üretici firmanın kurulduğunu dile getirdi.

Otel fiyatları karavana yönlendiriyor

Fazlıoğlu, karavan tatilinin diğerlerine oranla daha az maliyetli olması sebebiyle tercih edildiğini anlattı.

Fazlıoğlu, “Maalesef turizm bölgelerimizdeki konaklama tesis fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle vatandaşların bir kısmı otel yerine karavanda konaklamayı tercih ediyor. Yakın dönemde gerçekleşen fuar organizasyonlarında, bayram tatilini de düşünerek aldığını belirten çok fazla karavan müşterisi olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Karavan ücretlerine ilişkin de bilgi veren Fazlıoğlu, şunları söyledi:

“Kiralama ücretleri çekme karavanda 2 bin ila 2 bin 500 lira, motokaravanda 2 bin 500 ila 3 bin lira civarında. Parklardaki konaklama ücretleri de 700 ila 1000 lira arasında değişiyor. Karavanın daha az maliyetli olmasının yanında, sınırsız konaklama alanı sağlaması, konforlu ve avantajlı bir tatil seçeneği sunuyor. Bu sebeple tercih ediliyor.”

Karavan sektörünün hedef kitlesinin 20’li yaşlara kadar gerilediğini ancak ekosistemin nüfus yoğunluğuna göre pazar payının yüzde 15’lik dilimine yeni ulaştığını vurgulayan Fazlıoğlu, Türkiye’deki üreticilerin dış pazarda yer edinme potansiyelinin ciddi boyutta olduğunu sözlerine ekledi.

“Talepte geçen yıla göre artış var”

İzmir’in Menderes ilçesindeki bir çadır kampı alanında işletme müdürü olarak görev yapan Uğur Burhan da Ramazan Bayramı tatili nedeniyle konaklama hizmetlerine yönelik şahsen ve telefonla rezervasyon yaptırmak isteyenlerin geçmişe nazaran fazla olduğunu söyledi.

Bayram için daha çok kapalı konaklama alanları ve karavan hizmeti için talep geldiğini belirten Burhan, çadırda konaklamak isteyenlerin de özellikle yaz sezonunu tercih ettiğini bildirdi.

Burhan, sezonluk karavan hizmeti almak isteyenlerin sayısının da oldukça fazla olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Geçen yıla göre talepte artış var. Kamp alanında aynı anda ortalama 60-70 karavan misafir alabiliyoruz. Böylece günlük ortalama 250 kişiyi misafir etmiş oluyoruz. Çadır kapasitemiz aynı anda 350-400, kişi sayısı ortalama 700-800 civarında olup, yazın tam kapasite hizmet verilmektedir.”

Günübirlik gelen misafirleri de dikkate alarak, hafta içi günlük ortalama 2 bin kişiye hizmet verdiklerini vurgulayan Burhan, hafta sonu da bu sayının 3 bin 500 ila 4 bine çıktığı bilgisini verdi.

Burhan, mart sonuna kadar karavan kampı için günlük 500, çadır kampı için de günlük 350 lira ücret alındığını, yeni sezon fiyatlarının ay sonunda belirleneceğini kaydetti.

Bütçesine uygun tatil isteyen çadıra yöneldi

OSTİM’de çadır üreten firmanın işletmecisi Serkan Yazıcı, otelleri tercih etmeyip doğayla iç içe, bütçesine daha uygun tatil yapmak isteyenlerin ilgisinin çadırlara yöneldiğini söyledi. Yazıcı, “Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla bu süreyi çadır kampında geçirmek isteyenlerden yoğun talep alıyoruz” dedi.

Yaz aylarının yaklaştığına dikkati çeken Yazıcı, şu anda şişme kamp çadırlarının daha popüler olduğunu, insanların genellikle küçük çadırlarda konaklamayı tercih ettiklerini belirtti.

Yazıcı, sadece tatilcilerin değil, doğada kamp yapmak isteyenlerin de çadırlara yoğun talebi olduğunu dile getirdi. (AA)

Related Posts

Hazine 60,81 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi

Hazine, 2 yıl (686 gün) vadeli sabit kuponlu ve 4 yıl (1.456 gün) vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Sabit kuponlu tahvil ihalesinde net satış tutarı 33 milyar 662,6 milyon TL olurken, satışların nominal değeri 31 milyar 925 milyon …

Temmuzda asgari ücrete ara zam olacak mı?Asgari ücrete ara zamda son tahmin

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, milyonlarca özel sektör çalışanını ise dolaylı olarak etkileyen asgari ücret artışı, gündemin ilk sıralarında. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan “ara zam için erken” derken, enflasyon verileri zam ihtimalini azaltıyor.

CHP’li Bulut: Millet açlıkla boğuşurken saray saltanat sürüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “İsraf ve savurganlıkla özdeşleşen Cumhurbaşkanlığı Sarayı yılın ilk beş ayında günde 39 milyon 725 bin TL harcadı” dedi. Bulut,  Saray’ın yaptığı harcamaların halkın geçinmekte zorlandığı, dar gelirlilerin ve emeklilerin hayat pahalılığıyla boğuştuğu dönemde israfın ulaştığı boyutları ortaya çıkardığını söyledi.

Avrupa borsaların nefes aldı: Hürmüz Boğazı krizi önlenedi! (16 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artışla 545,5 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 yükselişle 23.566 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 kazançla 8.870 puandan ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,5 primle 39.639 puandan …

Asya borsaları pozitif seyrediyor! (16.06.2025)

İsrail ve İran arasında geçen cuma başlayan ve devam eden karşılıklı saldırılar yakından takip edilirken, çatışmaların ne kadar daha süreceğine yönelik belirsizlikler, küresel risk iştahını törpülemeye devam ediyor. Asya borsalarında ise ABD ile Çin …

Yeniçağ Gazetesi: Ekonominin üzerine bomba yağmasın

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EKONOMİNİN ÜZERİNE BOMBA YAĞMASIN! İktisatçılar, hükümete İsrail’in İran’a saldırarak başlattığı kaosun zaten sıkıntıda olan Türk ekonomisine ağır yara açmaması için gerekli tedbirleri alması çağrısı yaptı …