NATO, denizaltı kablolarını otonom deniz araçlarıyla koruyacak

NATO, denizaltı kablo kesintilerinde artış gözlemledikten sonra, Avrupa çevresindeki denizlerdeki kritik altyapıyı korumak için insansız deniz araçları (İDA) kullanma planları yapıyor. Bu teknoloji atılımı sayesinde NATO, Baltık Denizi ve Akdeniz gibi stratejik bölgelerdeki denizaltı kablolarını sürekli izleyerek olası sabotajları engellemeyi amaçlıyor.

NATO’nun Yeni İDA Planları

NATO Yüksek Müttefik Dönüşüm Komutanı Amiral Pierre Vandier, bu sistemin sokakta bulunan güvenlik kameralarına benzeyen bir şekilde çalışacağını ve böylece ittifakın çevresini sürekli olarak gözlemleyebileceğini belirtti. İlk filonun aktif hale gelmesi için hedeflenen tarih Haziran 2025 olarak belirlendi ve bu tarih aynı zamanda bir sonraki NATO Zirvesi’ne denk geliyor.

Şu anda bu insansız deniz filosunun ismi veya detayları henüz net değil. Fakat NATO yetkilileri, ABD Donanması’nın uzun süredir kullandığı platformların benimsenerek hızlı bir şekilde devreye alınabileceğini belirtiyor.

NATO, insansız yüzey araçlarının yanı sıra denizaltı araçlarını da devreye alacak. Özellikle Rusya’nın internet, GPS ve iletişim sistemlerine karşı tehdit oluşturabilecek stratejiler geliştirdiğine dair raporlar, NATO’nun denizaltı gözetimine daha fazla önem vermesine sebep oluyor.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

TikTok yasaklara çözüm buldu: Satış ve yeni TikTok uygulaması masada

TikTok’un uzun süredir devam eden ‘yasak’ sorunu firmanın bu uygulama yerine tamamen yeni bir uygulama çıkarması ile son bulabilir: Yeni uygulama ve satış anlaşmasının masada olduğu belirtiliyor.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.