Microsoft’tan Çin yapay zekası DeepSeek’e yasak

Microsoft, Çin Menşeli Uygulamalar için Kısıtlamalar Getiriyor

ABD Senatosu’nda konuşan Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, veri güvenliği riskleri ve Çin propagandası kaygıları nedeniyle DeepSeek uygulamasını yasakladıklarını belirtti. Techcrunch’un haberine göre, Smith, “Microsoft olarak çalışanlarımızın DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin vermiyoruz,” dedi. Bu kararın arkasında, Çin’deki veri saklama düzenlemeleri ve uygulamanın içeriğinde hükümet propagandası etkisinin olabileceği şüphesi yatıyor.

Veriler Çin’de Saklanıyor ve İçerikler Sansürleniyor

DeepSeek’in gizlilik politikası, kullanıcı verilerinin Çin sunucularında saklandığını açıkça belirtiyor. Çin yasaları gereği, bu veriler gerektiğinde devletle paylaşılabilir. Ayrıca DeepSeek, Çin hükümeti için hassas sayılan konuları sıkı şekilde sansürleme pratiğiyle de tanınıyor.

Microsoft, DeepSeek’in R1 adlı açık kaynak yapay zeka modelini Azure bulut hizmetinde kullanıma sundu. Ancak bu, uygulamanın kendisini sunmaktan farklı bir durum. Çünkü bu model, açık kaynak olduğu için isteyen herkes tarafından indirip kendi sunucularında çalıştırılabiliyor ve veriler Çin’e gitmiyor. Yine de bu durum, modelin propaganda üretme veya güvensiz yazılımlar yayma gibi risklerini ortadan kaldırmıyor.

Smith, DeepSeek modelini Azure’a entegre etmeden önce içeriğini incelediklerini ve “zararlı yan etkileri” önlemek için müdahale ettiklerini söyledi. Ancak bu müdahalenin detayları hakkında bilgi verilmedi.

Microsoft, kendi yapay zeka sohbet uygulaması Copilot ile pazarda yer alırken, DeepSeek’e rakip olmaya devam ediyor. Örneğin, Perplexity uygulaması Windows mağazasında mevcut. Ancak Google’ın Gemini gibi sohbet botları veya Chrome tarayıcısı gibi uygulamaları arama sonuçlarında bulunmuyor.

Microsoft’un bu adımı, ABD’de artan güvenlik endişeleri çerçevesinde Çin menşeli yapay zeka ürünlerine karşı bir tepki olarak yorumlanıyor.

Related Posts

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yapay zeka kullanımının öğrenme, düşünme ve hatırlama becerileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.

TikTok fenomen hesapları teker teker kapatıyor

TikTok’ta bazı influencer’ların, reçeteli zayıflama ilaçlarını tanıtarak takipçilerine bu ürünlerin satıldığı çevrim içi eczanelere yönlendirdiği tespit edildi. LADbible’ın araştırmasına göre, Wegovy, Ozempic ve Mounjaro gibi GLP-1 türevi ilaçlar …

Güneş’te devasa bir delik açıldı: Kutup Işıkları mı geliyor?

Güneş’in yüzeyinde devasa bir koronal delik açıldı ve bu açıklıktan çıkan yüksek hızlı güneş rüzgârı doğrudan Dünya’ya doğru ilerliyor.