KİT ne demek? KİT sözleşmeli personel nedir, ne iş yapar?

Kamu İktisadi Teşebbüsü Nedir? KİT’ler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) terimi, devletin sermayesiyle kurulan ve kamu kaynaklarını kullanarak ekonomik faaliyetlerde bulunan kuruluşları ifade eder. KİT’lerin temel amacı, kamu yararı gözeterek mal ve hizmet üretmek veya pazarlamaktır. Türkiye’de genellikle demiryolları, enerji, maden ve iletişim gibi stratejik sektörlerde faaliyet gösterirler.

KİT’ler Hangi Gruplara Ayrılır?

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kuruluşları iki ana gruba ayrılır:

  • İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT): Sermayesi tamamen devlete ait olan ve ticari esaslara göre faaliyet gösteren kuruluşlar.
  • Kamu İktisadi Kuruluşu (KİK): Sermayesinin tamamı veya bir kısmı devlete ait olan, tekel niteliğinde mal ve hizmet üreten veya pazarlayan kuruluşlar.

KİT Sözleşmeli Personeli Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

KİT Sözleşmeli Personeli: KİT’lerde çalışan personel genellikle sözleşmeli statüde istihdam edilir. Bu personel, devlet memuru gibi bazı haklara sahip olmakla birlikte, iş güvencesi ve sosyal haklar açısından memurlara benzer haklara sahiptir. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) tabi olarak çalışırlar ve görevleri ile çalışma koşulları kurum yönetim kurulu tarafından belirlenir.

KİT’lerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

KİT sözleşmeli personelinin görevleri, çalıştıkları kuruma ve pozisyonlarına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, KİT’lerin faaliyet alanına göre teknik, idari veya destek hizmetlerinde çalışırlar. Çalışma saatleri haftada 40 saattir ve yıllık izin süreleri hizmet süresine göre 20 veya 30 gün olarak belirlenir. Fazla mesai ve sosyal haklar ise ilgili KHK ve kurum yönetmeliklerine göre düzenlenir.

Öne Çıkan Özellikler:

  • Sözleşmeli personel, kurumun ihtiyacına göre yönetim kurulu kararıyla işe alınır.
  • Sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılır ve sözleşme süresi içinde görev yeri veya unvan değişiklikleri sözleşme yeniden düzenlenir.
  • Memuriyete en yakın sözleşmeli personel türüdür ve taşeron işçi statüsünde değildir.

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

ALES SORULARI VE CEVAPLARI 2025 (ÖSYM.gov.tr) || Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak, nereden öğrenilir?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 06 Temmuz’da saat 10.15 itibarıyla 81 ildeki sınav merkezlerinde başladı. Sınava 151 bin 165 kişi başvurdu. 2025 ALES/2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı 2025 pdf indirme ekranı için araştırmalar hız kazandı. ALES sınavı saati bugün yapılacak sınava girecek yüksek lisans ve doktora adayları ile birlikte sınava giren yakınlarını bekleyecekler tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki, Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? İşte, Ales soru kitapçığı ve Ales cevap anahtarı sorgulama ekranı…

TUS ek tercih işlemleri başladı mı? TUS ek tercih işlemleri ne zaman bitiyor? TUS ek tercih işlemleri nasıl yapılır?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ek tercih dönemi, ÖSYM tarafından yapılan duyuru sonrasında başladı. Peki, TUS ek tercih işlemleri başladı mı? TUS ek tercih işlemleri ne zaman bitiyor? TUS ek tercih işlemleri nasıl yapılır?

HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN BAŞLIYOR 2025? 26 Haziran ne günü, hicri yılbaşı yarın mı başlıyor? Muharrem ayı ne zaman? İşte 2025 hicri yılbaşı ve muharrem ayı tarihi!

Hicri yılbaşı ve muharrem ayı tarihi 2025, Diyanet dini günler takvimi ile belli oldu. Müslümanların bolca ibadet ve dualarını idrak ettiği muharrem ayı, bu sene hicri yılbaşı ile başlayacak. Hicri yılın ilk günü olan muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak gerçekleşiyor. Dini kaynaklara göre muharrem ayında ibadet etmek isteyenlerin kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Bu kapsamda, hicri yılbaşı yarın mı, Muharrem ayı ne zaman? soruları gündeme geldi. Peki, 26 Haziran ne günü, kandil mi? Muharrem ayı hangi tarihte? İşte, 2025 hicri yılbaşı tarihi ve muharrem ayı ile ilgili bilgiler.