Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

Yapay Zekanın Yazma Becerileri Üzerindeki Etkisi: MIT Araştırması

Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, 54 öğrenci üzerinde yapılan deneyde, büyük dil modelleri (LLM) arasında ChatGPT’nin de bulunduğu 54 öğrenci EEG (elektroensefalogram) cihazlarıyla beyin aktiviteleri ölçülerek incelendi. Öğrenciler üç gruba ayrıldı; bir grup ChatGPT kullanırken, diğer grup Google arama motorunu tercih etti ve son grup hiçbir dış desteğe başvurmadan yazım işlemini gerçekleştirdi.

Yapılan analize göre, yapay zeka kullanan öğrencilerin öğrenme becerilerinde belirgin bir düşüş yaşandı. Bu grup, diğer gruplara göre daha düşük beyin aktivitesi ve daha az özgün içerikler ortaya koydu.

“İlk Bakışta Avantajlı Gibi Görünse de…”

Araştırmacılar, yapay zeka kullanan öğrencilerin başlangıçta daha hızlı sonuçlar üretmiş olmalarına rağmen, dört aylık süreçte nörolojik, dil ve puanlama açısından diğer grupların gerisinde kaldıklarını belirtti. “Your Brain on ChatGPT” isimli akademik çalışmada, bu öğrencilerin yazdıkları metinleri hatırlamada zorlandıkları ve içeriklerinde duygusal ya da zihinsel bağ kuramadıkları ifade edildi.

Diğer İki Grup Daha Başarılı Çıktı

Google kullanan öğrencilerin ortalama bir zihinsel etkileşim sergilediği belirlenirken, hiçbir dış yardım almayan grup en yüksek beyin aktivitesi ve özgün fikir üretimiyle öne çıktı.

Araştırmaya göre, dış yardım almayan öğrenciler sonradan ChatGPT’yi kullanmaya başlasalar bile beyin aktivitelerinde artış gözlemlendi. Araştırmacılar, bu durumu öğrencilerin mevcut bilgileriyle yeni araçları entegre etmeye çalışmasıyla ilişkilendiriyor.

Zihinsel Maliyetleri Olan Bir Kolaylık

ChatGPT kullanan öğrencilerin soruları daha az çaba harcayarak cevaplayabildiklerini kabul ettikleri ortaya çıktı. Fakat araştırmacılar, bu kolaylığın eleştirel düşünme becerilerini zayıflattığını ve öğrencilerin modelin sunduğu cevapları sorgulama isteğini azalttığını iddia etti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Bu durum, yankı odası etkisinin daha gelişmiş bir sürümünü beraberinde getiriyor. Yapay zeka algoritmaları, kullanıcının karşılaşacağı içeriği şekillendiriyor ve tercihler, LLM’nin sahiplerinin politikalarına bağlı olarak belirleniyor.”

Related Posts

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

TikTok fenomen hesapları teker teker kapatıyor

TikTok’ta bazı influencer’ların, reçeteli zayıflama ilaçlarını tanıtarak takipçilerine bu ürünlerin satıldığı çevrim içi eczanelere yönlendirdiği tespit edildi. LADbible’ın araştırmasına göre, Wegovy, Ozempic ve Mounjaro gibi GLP-1 türevi ilaçlar …

Güneş’te devasa bir delik açıldı: Kutup Işıkları mı geliyor?

Güneş’in yüzeyinde devasa bir koronal delik açıldı ve bu açıklıktan çıkan yüksek hızlı güneş rüzgârı doğrudan Dünya’ya doğru ilerliyor.

Bir Gmail hesabınız varsa, Google bu değişiklikleri en kısa sürede yapmanızı tavsiye ediyor!

Google ve Morning Consult işbirliğiyle yapılan araştırma, 2024’te Amerikalı Gmail kullanıcılarının %60’tan fazlasının kimlik avı amaçlı e-postalarla hedef alındığını ve bu kişilerin üçte birinin veri hırsızlığına uğradığını ortaya koydu.