Elmanın çayı mı suyu mu daha faydalı?

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kabızlığa karşı koruyucu olacak gıdaları şu şekilde anlattı:

“Sindirilemeyen lifli besinler, yiyeceklerin bağırsaklardan geçmesini kolaylaştırır. Fasulye, yulaf ve mısır gevreği, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler lif açısından zengindirler. Meyve-sebze ve salata yemeyi artırın. Meyve ve sebzeleri kabuklu yiyin. Beyaz ekmek yerine kepekli, yulaflı veya çavdarlı ekmek seçin. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yiyerek sindirim sisteminizi sağlıklı tutabilirsiniz. Çok meyve ve sebze tüketin. Liflerden yoksun işlenmiş ağır gıdalardan kaçının.”

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan devam etti:

“Su kan dolaşımını artırır, dışkının yumuşak ve hacimli olmasına yardımcı olur. Bu yüzden günde 2.5-3 litre su içmek iyidir. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kayısı reçeli veya kuru kayısı yiyip ılık su içmek dışkının yumuşamasına katkıda bulunur. Isırgan tohumu, aloevera, hatmi kökü, zencefil kabızlığa iyi gelir. Her akşam kuru kayısı tüketin ve üzerine 1 bardak su için.”

BUNLARDAN MUTLAKA UZAK DURUN

Sağlıklı beslenmek için şarküteri ürünleri ve sakatatları yemeyin.

Muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane gibi gıdalar bağırsak hareketlerini yavaşlatır ve kabızlığı şiddetlendirir. Peynir, et gibi lif oranı düşük besinleri az alın. Çok çay, kahve ve asitli içecekler içmeyin. Çünkü bu içecekler bağırsakların çalışma hızını düşürür.

BiTKiSEL YÖNTEMLER

Elma:

2 elma, 1 portakal ve 1 limonu kesin. 2 litre suda 2 çubuk tarçın ve 2-3 karanfil ile birlikte 10-15 dk. kaynatıp için. Ara öğünlerde günde 6-7 defa içmek şeker seviyesini dengeleyerek bağırsakları harekete geçirir.

Fesleğen:

Fesleğen tohumlarını kaynatıp, suyunu içmek kabızlığa birebirdir. Fesleğenin çiçeği, tohumu ve yaprağı ile çay yapın. Günde 1-2 bardak içebilirsiniz.

Ebegümeci:

Bazı bitkilerin çayları kabızlığı önlemek için etkilidir. Bunlardan biri de ebegümecidir. Ebegümecinin çiçekleri, yaprakları veya kökü kaynatılıp içilir. Günde 2 bardak çay içilebilir.

Related Posts

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.