Çin, tüm nadir metal kaynaklarını devlet mülkiyetine alabilir

Çin, çeşitli cihazlar için gerekli olan dünyadaki nadir toprak elementlerinin yaklaşık yüzde 70’inin üretimini gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl Çin, kritik öneme sahip metallerin ihracatını durdurma kararı almıştı. Yeni gelen bilgilere göre ise Çin, tüm nadir metal kaynaklarını devlet mülkiyetine almayı planlıyor.

Çin, metallere devlet kontrolü getiriyor

Çin’in bu hamlesinin ABD ile devam eden ticaret savaşında ülkenin elindeki bir koz olduğu düşünülüyor. Aktarılanlara göre Çin, 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere, yarı iletken üretiminde gerekli olan nadir toprak malzemeleri üzerinde devlet mülkiyeti olduğunu iddia eden yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koyacak. Söz edilen yeni düzenleme, herhangi bir kişi ya da kuruluşun nadir toprak kaynaklarına yasadışı yollardan erişmesini ya da zarar vermesini yasaklıyor.

Çin, nadir toprak elementleri üzerindeki kontrolü sıkılaştırarak endüstriyel çıkarlarını uluslararası baskılara karşı korumayı amaçladığını söylüyor. Yönetmelik, madencilik ve eritmeden işleme, dağıtım ve ihracata kadar nadir toprak elementlerinin tüm tedarik zincirini kapsıyor. Bu düzenlemeye geçtiğimiz yıl ihracatı kısıtlanan germanyum ve galyum da dahil durumda.

Germanyum, güneş panelleri ve fiber optikler de dahil olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına sahip. Bu metal, kızılötesi radyasyona karşı şeffaftır ve dolayısıyla gece görüş gözlükleri gibi askeri uygulamalarda kullanılıyor. Germanyum içeren güneş panellerinin uzayda da kullanıldığını belirtmek gerek. Galyum ise cep telefonları ve uydu iletişimi için gerekli olan radyo frekansı çiplerinin yapımında kullanılıyor. Bu bileşik aynı zamanda yarı iletkenlerde de yüksek oranda önemli bir malzemedir.

Çin, dünyadaki galyum arzının yüzde 94’ünden sorumlu durumda. Hem galyum hem de germanyum yüksek teknoloji endüstrileri için oldukça önemli. Çin’in yapmış olduğu kısıtlamalar bu madenlerin küresel fiyatlarında artışa neden oldu. Öte yandan yerli üretimi artırma çabalarına rağmen ABD bu malzemelerin işlenmesi için şimdilik Çin’e bağımlı durumda. Çin, elektrikli otomobillerdeki grafit üretiminde de güçlü bir konumda. Dolayısıyla bu madende de maliyet artışları yaşanabilir.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

TikTok yasaklara çözüm buldu: Satış ve yeni TikTok uygulaması masada

TikTok’un uzun süredir devam eden ‘yasak’ sorunu firmanın bu uygulama yerine tamamen yeni bir uygulama çıkarması ile son bulabilir: Yeni uygulama ve satış anlaşmasının masada olduğu belirtiliyor.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.