Büyüleyici görüntüler: Yıldızlararası tozun gizemi aydınlanıyor

Süpernova Patlamasının Aydınlattığı Yıldızlararası Tozun Gizemi Ortaya Çıkıyor

Süpernova patlamasının yaydığı ışık, çevredeki toz bulutlarına çarparak onları ısıtıyor ve kırmızımsı bir parlama oluşturuyor. Ancak bu yapılar o kadar ince ve parıltıları o kadar soluk ki, bugüne kadar tam anlamıyla gözlemlenememişti. JWST’nin kızılötesi ışığı algılama yeteneği sayesinde, artık yıldızlararası ortamın karmaşık yapısı da ortaya çıktı.

JWST’nin dikkat çeken görüntülerinden biri, Cassiopeia A’ya yakın bir toz bulutundaki değişimlerin günler içinde nasıl gerçekleştiğiydi. NASA, Ağustos ve Eylül 2024’te JWST ile aynı bölgeyi yeniden görüntüleyerek ışığın toz tabakaları boyunca ilerleyerek ahşap damarlarını andıran desenler oluşturduğunu belirledi. Bu olağanüstü fenomen, “ışık yankısı” olarak adlandırılıyor.

Daha önce Spitzer Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen bu bölgedeki ışık yankıları, JWST’nin sunduğu detayları yakalayacak seviyede değildi. Bu nedenle astronomlar, yeni görüntüler karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı. California Teknoloji Enstitüsü’nden astronom Jacob Jencson, “Bu kadar detaylı bir yapı görmeyi beklemiyorduk” dedi.

İlginç bir şekilde, bu toz tabakalarının uzayda manyetik alan çizgileri boyunca dizilmiş olabileceği ihtimali var. Eğer böyleyse, ışık yankılarının incelenmesi, uzaydaki manyetize türbülansın anlaşılmasına yeni bir pencere açabilir.

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden astronom Armin Rest, bu keşfi “astronomik bir tıbbi tomografi taraması” olarak nitelendiriyor. Farklı zamanlarda çekilmiş üç ayrı görüntü, yıldızlararası ortamın 3D yapısının haritalandırılmasına olanak tanıyacak.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

TikTok yasaklara çözüm buldu: Satış ve yeni TikTok uygulaması masada

TikTok’un uzun süredir devam eden ‘yasak’ sorunu firmanın bu uygulama yerine tamamen yeni bir uygulama çıkarması ile son bulabilir: Yeni uygulama ve satış anlaşmasının masada olduğu belirtiliyor.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.