Bu balığı asla derisiyle yemeyin, derisinde daha fazla civa var!

Şefler, bazı balıkların derisi tüketilebilirken, bazı türlerin derisinden uzak durulması gerektiği vurgulanıyor. TastingTable’a göre, bu bilgi, New York’taki Jack & Charlie’s ve Leonetta restoranlarının ünlü şefi ve ortağı Ed Cotton’ın açıklamalarına dayanıyor.

Pamuk, marlin, köpek balığı, kılıç balığı ve uskumru gibi balık türlerinin derisinin yüksek miktarda cıva içerdiği ve bu nedenle büyük ölçüde tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. 

Bu türlerin dışında kalan birçok balığın derisinin yenilebilir olduğu belirtilse de, bu balıkların kabuklarının fazla tüketilmesinin sağlık açısından tehlikeli olabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle, pişirmeden önce kabuklarının çıkarılması öneriliyor. Ayrıca, vatoz gibi dış yüzeyinde keskin dikenler bulunan balıkların derisinin de tüketilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Suyla temasta civa daha zehirli bir hal alıyor

Civa, çevrede doğal olarak bulunmasına rağmen, diğer maddelerle etkileşim sonucunda inorganik bir forma dönüşebilir. Bu inorganik civa suya karıştığında, daha zehirli bir tür olan metilcivaya dönüşerek tehlike oluşturur. 

Metilciva, su ekosisteminde fitoplanktonlara yerleşir; fitoplanktonlar küçük balıklar tarafından tüketilir, bu balıklar ise büyük balıklara ve sonunda daha büyük balıklara besin olur. Bu süreç, metilcivanın balıkların organizmalarında birikmesine yol açar. En yüksek metilciva konsantrasyonu, besin zincirinin en tepesindeki büyük balık türlerinde gözlemlenir.

Metilcivanın balıkların vücutlarında birikmesi, marlin, köpek balığı, kılıç balığı ve uskumru gibi balıkların derisinin büyük miktarlarda tüketilmesinin riskli olmasının başlıca nedenidir. Bu balıklar, ekosistemlerindeki en büyük türler arasında yer aldıkları için derileri yüksek miktarda metilciva içerir. Aşırı civa tüketimi, sinir sistemi üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılar yapılmaktadır.

Bağ ağrısı ve titremeyle kendini gösteriyor

Cıva zehirlenmesi, titreme, baş ağrısı ve hafıza kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ayrıca, bu toksinin kardiyovasküler sistem üzerindeki olumsuz etkileri de dikkat çekmektedir. Yüksek cıva seviyelerinin, doğmamış bebeklerin ve küçük çocukların gelişimine zarar verebileceği için hamile kadınların deniz ürünleri tüketiminde dikkatli olmaları öneriliyor.

Ancak bu, balık derisinin tamamen tüketilmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Örneğin, somon, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olarak derisiyle birlikte pişirildiğinde hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek sunuyor.

Related Posts

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.