Microsoft’tan Çin yapay zekası DeepSeek’e yasak

Microsoft, Çin Menşeli Uygulamalar için Kısıtlamalar Getiriyor

ABD Senatosu’nda konuşan Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, veri güvenliği riskleri ve Çin propagandası kaygıları nedeniyle DeepSeek uygulamasını yasakladıklarını belirtti. Techcrunch’un haberine göre, Smith, “Microsoft olarak çalışanlarımızın DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin vermiyoruz,” dedi. Bu kararın arkasında, Çin’deki veri saklama düzenlemeleri ve uygulamanın içeriğinde hükümet propagandası etkisinin olabileceği şüphesi yatıyor.

Veriler Çin’de Saklanıyor ve İçerikler Sansürleniyor

DeepSeek’in gizlilik politikası, kullanıcı verilerinin Çin sunucularında saklandığını açıkça belirtiyor. Çin yasaları gereği, bu veriler gerektiğinde devletle paylaşılabilir. Ayrıca DeepSeek, Çin hükümeti için hassas sayılan konuları sıkı şekilde sansürleme pratiğiyle de tanınıyor.

Microsoft, DeepSeek’in R1 adlı açık kaynak yapay zeka modelini Azure bulut hizmetinde kullanıma sundu. Ancak bu, uygulamanın kendisini sunmaktan farklı bir durum. Çünkü bu model, açık kaynak olduğu için isteyen herkes tarafından indirip kendi sunucularında çalıştırılabiliyor ve veriler Çin’e gitmiyor. Yine de bu durum, modelin propaganda üretme veya güvensiz yazılımlar yayma gibi risklerini ortadan kaldırmıyor.

Smith, DeepSeek modelini Azure’a entegre etmeden önce içeriğini incelediklerini ve “zararlı yan etkileri” önlemek için müdahale ettiklerini söyledi. Ancak bu müdahalenin detayları hakkında bilgi verilmedi.

Microsoft, kendi yapay zeka sohbet uygulaması Copilot ile pazarda yer alırken, DeepSeek’e rakip olmaya devam ediyor. Örneğin, Perplexity uygulaması Windows mağazasında mevcut. Ancak Google’ın Gemini gibi sohbet botları veya Chrome tarayıcısı gibi uygulamaları arama sonuçlarında bulunmuyor.

Microsoft’un bu adımı, ABD’de artan güvenlik endişeleri çerçevesinde Çin menşeli yapay zeka ürünlerine karşı bir tepki olarak yorumlanıyor.

Related Posts

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

2025’in en çok satan otomobilleri belli oldu: Zirve el değiştirdi

Türkiye otomotiv sektörü, 2025 yılına güçlü bir giriş yaptı. Nisan ayında, otomobil satışları tarihin en yüksek seviyesine ulaşarak dikkat çekici bir performans sergiledi. 2025 yılının ilk dört ayında en çok satış yapan markalar da netlik kazandı. İşte, bu yıl Türkiye’de en çok tercih edilen otomobil markaları…

Doom hayranlarına özel ekran kartı “ROG Astral GeForce RTX 5080” satışta

ASUS Republic of Gamers (ROG), Doom hayranlarının ilgisini çekecek ekran kartını çıkardı. ROG Astral GeForce RTX 5080 Doom Edition, Bethesda ve id Software ile iş birliği içinde sınırlı sayıda üretildi. Ekran kartıyla birlikte harika ürünler …

Huawei, dayanıklı taşınabilir SSD’sini tanıttı: 2000MB/s aktarım hızı sunuyor

Huawei, profesyoneller ve dış mekan kullanıcıları için tasarlanmış yüksek performanslı taşınabilir SSD’sini duyurdu. Kunling eKitStor Shield 200 isimli SSD, USB-C portu üzerinden USB 3.2 Gen 2×2 bağlantısıyla 2000 MB/sn’ye kadar aktarım hızına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir