NASA’nın yeni teleskobu tüm gökyüzünün fotoğrafını çekmeye başladı: İşte ilk görseller

NASA’nın Yeni Teleskobu SPHEREx, Göklerin Derinliklerine Açılıyor




NASA‘nın yeni nesil uzay teleskobu SPHEREx, 1 Mayıs’ta bilimsel keşif yolculuğuna başladı. Her gün 3.600 farklı görüntü yakalayarak evrenin en detaylı haritasını oluşturacak olan teleskop, tüm gökyüzünü tarayacak.

Gökyüzünün Detaylı Haritası Çıkarılıyor

11 Mart’ta fırlatılan SPHEREx, yaklaşık 25 ay sürecek olan görevinde Dünya çevresinde 11.000’den fazla tur atacak. Teleskop, farklı dalga boylarında ışık yakalayarak eş zamanlı altı ayrı fotoğraf oluşturuyor. Elde edilen veriler, kozmik kaynakların özelliklerini belirlemek için spektroskopi yöntemiyle incelenecek. İki yıl içinde dört ayrı gökyüzü haritası oluşturulması planlanıyor.




Evrenin Gizemleri Aydınlatılıyor

SPHEREx’in temel amacı, evrenin oluşumuna dair bilinmeyen yönleri ortaya çıkarmak. “Kozmik enflasyon” olayını araştıran teleskop, galaksilerin konumlarındaki değişiklikleri inceleyerek evrenin nasıl genişlediğine dair yeni bilgiler sunmayı hedefliyor. Ayrıca, 102 farklı kızılötesi dalga boyunda gözlem yapabilen SPHEREx, uzak galaksilerdeki yaşam bileşenlerini ve yıldızlararası bulutlardaki yapıları da detaylı bir şekilde inceleyecek.




SPHEREx’in bu büyüleyici keşif yolculuğu, evrenin oluşumuna dair bilinmeyen pek çok soruyu cevaplaması ve güneş sistemimizin kökenini anlamamıza yardımcı olması bekleniyor. Bilim insanları, teleskopun gözlemlerinden elde edilen verilerle evrenin gizemlerini çözerek yeni keşiflere imza atmaya hazırlanıyor.

Related Posts

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yapay zeka kullanımının öğrenme, düşünme ve hatırlama becerileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.

TikTok fenomen hesapları teker teker kapatıyor

TikTok’ta bazı influencer’ların, reçeteli zayıflama ilaçlarını tanıtarak takipçilerine bu ürünlerin satıldığı çevrim içi eczanelere yönlendirdiği tespit edildi. LADbible’ın araştırmasına göre, Wegovy, Ozempic ve Mounjaro gibi GLP-1 türevi ilaçlar …