Avrupa Birliği (AB), çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında plastik ve tekstil sektörlerinde önemli düzenlemelere gidiyor. 2025 yılından itibaren PET plastikten üretilen şişelerin en az %25 oranında geri dönüştürülmüş malzeme içermesi zorunlu hale gelecek. 2030 yılında bu oran %50’ye çıkarılacak. Ayrıca, plastik şişelerin kapaklarının tamamen çıkarılamaz şekilde tasarlanması da zorunlu tutuluyor.
PAMUĞUN DA YASAKLANMASI AN MESELESİ
Tekstil sektöründe de büyük bir değişim kapıda. AB’nin döngüsel ekonomi hedefleri doğrultusunda, 2050 yılına kadar tüm tekstil ürünlerinin geri dönüştürülebilir olması planlanıyor. 2030 yılı itibarıyla tekstil ürünlerinin %50’sinin en az kısmen, %25’inin ise tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmesi gerekecek. Pamuk gibi geri dönüştürülmesi zor olan doğal liflerin yerine, plastik şişelerden elde edilen sentetik kumaşların kullanımı teşvik edilecek.
Bu yeni düzenlemeler, üreticileri ve ihracatçıları sürdürülebilir üretim modellerine yöneltirken, tüketicilerin de plastik ve tekstil ürünlerinde farklı malzemelere alışmasını gerektirecek. AB ile ticaret yapan ülkeler için ise bu kurallara uyum sağlamak kaçınılmaz olacak.
More Stories
Sayıları 100 bine dayandı… Bunu yapan yandı… SGK o emeklilerin peşinde
Kocaeli’de Brokoli ve Karnabahar Rağbet Gördü
TCMB döviz rezervleri 8 yıl sonra 100 milyar doları aştı