İzmir’de liseli kardeşlerin projesi tarımsal verimi artıracak

İzmirli Liseli Kardeşler Tarımsal Verimi Artıracak Bir Proje İle İlgileniyor

İZMİR (İGFA) – İzmir’deki farklı fen liselerinde eğitim gören 12. sınıf öğrencisi Hüma ve kardeşi 9. sınıf öğrencisi Yavuz Şen, Manisa’nın Salihli ilçesinde domates üreten ailelerin karşılaştığı sorunlardan esinlenerek, Çiğli Aydoğan Yağcı Bilim ve Sanat Merkezi’nde bir proje başlattılar.

Liseli kardeşler, bilişim teknolojileri öğretmeni Gülden Bozok’un rehberliğinde “Üzüm Bağlarında Verimliliği Artırmak İçin Kameralı Sistemler ve Görüntü İşleme” adlı bir proje geliştirdiler.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, geliştirilen sistemin prototipi sayesinde tarladaki kameralar, ürünlerin görüntülerini mobil uygulamaya iletiyor.

Yapay zeka sayesinde mobil uygulama, görsellerden yola çıkarak ürünlerdeki hastalıkları, zararlı böcekleri ve hasat bilgilerini analiz edip bu bilgileri çiftçilere aktarıyor. Bu uygulama sayesinde çiftçilerin doğru zamanda ilaçlama ve hasat yaparak daha fazla verim elde etmeleri amaçlanıyor.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

TikTok yasaklara çözüm buldu: Satış ve yeni TikTok uygulaması masada

TikTok’un uzun süredir devam eden ‘yasak’ sorunu firmanın bu uygulama yerine tamamen yeni bir uygulama çıkarması ile son bulabilir: Yeni uygulama ve satış anlaşmasının masada olduğu belirtiliyor.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.