Araba Kazalarında Göz Ardı Edilen Ama Ölüme Kadar Götüren Bir Durum: İç Dekapitasyon Nedir?

İç Dekapitasyon: Araç Kazalarında Göz Ardı Edilen Ancak Ölüme Kadar Götürebilen Tehlike

Özellikle çok güçlü bir çarpışma olduğunda baş, ileri geri hareket edebiliyor. Bu ani hareketler, pek çok kişinin önemsemediği gizli bir hasara yol açabiliyor: İç dekapitasyon.

Araba kazalarında gizli bir tehlike olarak karşımıza çıkan bu durum da neyin nesi?

İç dekapitasyon (internal decapitation), tıp literatüründe kraniyoservikal disosiyasyon olarak da biliniyor.

Kafa ile boyun arasında meydana gelen bir yaralanma olan bu durum, hayati bir risk taşıyor. Çünkü böyle bir yaralanmada hayatta kalma olasılığımız maalesef çok düşük. Peki ama niye?

Kafa kemiği ile boyun omurlarını bir arada tutan bağ dokularının yırtılması veya kopması sonucu ortaya çıkan bu durumda, kafa fiziksel olarak vücuttan ayrılmıyor. Daha da kötü bir durum yaşanıyor: Kafa ve boyun arasındaki stabilite bozuluyor.

Dışarıdan bakıldığında her şey normal gibi görünebilir.

Fakat içeride, kafa ve boyun arasındaki bağlar ciddi şekilde zarar gördüğü için, boynun vücutla bağlantısı zayıflar ve omurilik gibi hayati sinir dokuları zarar görebilir. Omurilik ve beyin sapı gibi vücudumuzu kontrol eden yapılar zarar gördüğü için hayatta kalma ihtimali de minimuma düşer.

Ani ve şiddetli hız değişimlerinde, kafanın hızlı bir şekilde ileri-geri hareket etmesiyle ya da başın ani dönmeye maruz kalması hâlinde meydana gelebilecek iç dekapitasyon, çok ciddiye alınması gereken bir durum.

Trafik kurallarına dikkat ederek araç kullanmak, bu tür durumların önüne geçebileceği gibi erken müdahalenin hayat kurtardığını da unutmamız gerekiyor.

Kaynaklar: NIH, CBS News

İlginizi çekebilir:

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

TikTok yasaklara çözüm buldu: Satış ve yeni TikTok uygulaması masada

TikTok’un uzun süredir devam eden ‘yasak’ sorunu firmanın bu uygulama yerine tamamen yeni bir uygulama çıkarması ile son bulabilir: Yeni uygulama ve satış anlaşmasının masada olduğu belirtiliyor.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.