Elektrikte maliyet esaslı tarifeye geçiş başlıyor

Barış Erdeniz: Maliyet Esaslı Tarife Geçişini Destekliyoruz

Barış Erdeniz, maliyet esaslı tarifeye geçişin uzun süredir destekledikleri bir adım olduğunu ifade ederek, “Doğru iletişimle bu dönemin nasıl gelişeceğini aktarabileceğimiz 2,5 aylık bir zaman dilimi var. Bu sürece çok destek veriyoruz.” diye konuştu.

Erdeniz, 5 bin kilovatsaat tüketim sınırlarının aşağı çekilmesi gerektiğini savunarak, “Gerçekten desteklenmesi gereken kırılgan tüketiciler korunurken, sübvansiyon yükü azaltılmalı.” dedi.

“Elektrik Faturalarında Gerçek Maliyetler Görülmeli”

Bugünkü mesken faturasının ilk kademesinin 496 liraya denk geldiğini belirten Erdeniz, bunun gerçek maliyetinin 3 bin lira olduğunu söyledi. Şunları ekledi: “496 liraya elektrik alıp elektrikli arabasını şarj etmek veya elektrikle ısınmak isteyen bir fert, milyarlarca dolarlık yükü sürdürülemez hale getiriyor. Bu yüzden maliyet bazlı enerji politikasına dönülmeli.”

“20 Milyar Dolarlık Yatırım İhtiyacı Var”

Enerji sektörünün 2023’te 2,2 milyar dolarlık yatırım yaptığını hatırlatan Erdeniz, “Önümüzdeki 8-10 yılda enerji altyapısını güçlendirmek için en az 20 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var.” dedi.

Enerji tüketimindeki artışa dikkat çeken Erdeniz, “Bir sokakta 3 elektrikli araç varken, bu sayı kısa sürede 20’ye, hatta 100’e çıkabilir. Mevcut sistem bunu kaldırmaz. Şebeke altyapısında büyük bir dönüşüm şart.” şeklinde konuştu.

“Yenilenebilir Enerji Türkiye İçin Kritik”

Yenilenebilir enerji hedeflerinin altyapı dönüşümüne bağlı olduğunu vurgulayan Erdeniz, şöyle devam etti: “Sayın Bakan yerli ve milli enerji üretimi hedeflerini ortaya koydu. Ancak bu süreç üretimle sınırlı değil. Elektriğin iletilmesi, dağıtılması ve yönetilmesi için ciddi yatırımlar gerekiyor. Akıllı sayaçlar ve dijitalleşme bu dönüşümün vazgeçilmezi.”

“Yatırım Yapılmazsa Hedeflere Ulaşamayız”

Dağıtım şebekesinin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Erdeniz, “Eğer bu yatırımlar yapılmazsa, ne elektrikli araçlarla ne de yenilenebilir enerji hedeflerimizle ilgili planlara ulaşabiliriz.” dedi.

Related Posts

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi