iPhone 16 Pro’nun M1 Çipli MacBook Bilgisayarlardan Daha Hızlı Olduğu Ortaya Çıktı!

Apple, geçtiğimiz hafta düzenlediği etkinlikle iPhone 16 serisini resmen bizlerle buluşturmuştu. Cihazlar, önemli yeniliklerle geliyordu. Bunlardan biri de tamamen yeni A18 işlemcilerdi.

Pro modellerde A18 serisinin üst seviye işlemcisi olan A18 Pro kullanıldığı açıklanmıştı. Şimdi ise bu çip özelinde testler yapıldı. Sonuçlar ise oldukça etkileyici.

A18 Pro, M1 işlemciden daha hızlı

Geekbench testlerine baktığımızda A18 Pro’nun tek çekirdekte 3429, çoklu çekirdekte ise 8790 puan aldığını görüyoruz. Bu da iPhone 15 Pro’daki A17 Pro’dan %20 civarında, iPhone 15’in A16 Bionic işlemcisinden ise %30-35 civarında daha hızlı olduğu anlamına geliyor.

Apple da yaptığı açıklamalarda 2’si yüksek performans 4’ü verimlilik olmak üzere 6 çekirdekli CPU’ya sahip A18 Pro’nun CPU konusunda geçen seneki A17 Pro işlemciye kıyasla %15 daha hızlı olduğunu söylemişti. GPU tarafında %20 daha iyi performans ve verimlilikte ise %20 daha az güç kullanma sunduğunu da eklemişti. Testler de Apple’ın açıklamaların doğrular nitelikte.

Ancak en çok dikkat çeken kısım, A17 Pro ile olan karşılaştırılması değil. Öyle ki benchmark testlerine göre A18 Pro, Apple’ın Mac ve iPad modellerinde gördüğümüz çip M1’den daha iyi. Evet, çoğu test iPhone 16 Pro’nun M1’li MacBook modellerinden daha hızlı olduğunu gösteriyor.

9to5Mac’in aktardığı testlere göre M1 işlemci çoklu çekirdekte 8351 puan alıyor. A18 Pro’da ise 8790 puan karşımıza çıkmıştı. Bu da iPhone 16 Pro işlemcisi %5 civarında daha hızlı demek.

Tabii ki yepyeni bir çipi 4 yıllık bir çiple karşılaştırmak kulağa pek mantıklı gelmiyor olabilir. Ancak buradaki etkileyici olan şey, iPhone’ların bugün hâlâ sıkça satılan ve “güçlü” olarak nitelendirebileceğimiz bir dizüstü bilgisayarı geride bırakması. Bu da Apple silikon işlemcilerin ne kadar hızlı ve iyi geliştiğini gözler önüne seriyor.

Related Posts

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yapay zeka kullanımının öğrenme, düşünme ve hatırlama becerileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.

TikTok fenomen hesapları teker teker kapatıyor

TikTok’ta bazı influencer’ların, reçeteli zayıflama ilaçlarını tanıtarak takipçilerine bu ürünlerin satıldığı çevrim içi eczanelere yönlendirdiği tespit edildi. LADbible’ın araştırmasına göre, Wegovy, Ozempic ve Mounjaro gibi GLP-1 türevi ilaçlar …