100 yıllık gizem denizin 600 metre derinliğinde son buldu… Dev canlı ilk kez görüntülendi

Güney Atlantik Okyanusu’nda Sıra Dışı Keşif: Dev Mürekkep Balığının Yavrusu Görüntülendi

Deniz bilimleri enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Güney Atlantik Okyanusu’nda bulunan Güney Sandwich Adaları açıklarında, sadece 30 santimetre boyunda olan bir dev mürekkep balığı yavrusu keşfedildi. Enstitünün Falkor adlı gemisiyle yapılan araştırmada, yüzeyin 600 metre derinliğinde bulunan bu nadir canlı, uzaktan kumandalı araç SuBastian tarafından kameralara kaydedildi.

Yarı saydam gövdesiyle dikkat çeken bu canlı, okyanusun en gizemli türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Kat Bolstad, yavru dev mürekkep balığının görüntülerinin keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, insanların daha önce bu canlıların varlığından haberdar olmadığını düşünmenin büyük bir alçakgönüllülük gerektirdiğine dikkat çekti.

Dev mürekkep balıklarının yaşam döngüsü hakkında hala çok az bilgiye sahip olunduğu biliniyor. Balina ve deniz kuşlarının mide içeriklerinde kalıntılarına rastlanan bu canlılar, derin denizde gözlemlenmesi oldukça nadir bir fırsat oluşturuyor. Bilim insanları, bu keşif sayesinde dev mürekkep balıklarının yedi metreye kadar büyüyebildiğini ve 500 kilograma kadar ağırlığa sahip olabildiklerini belirtiyor. Yavruların zamanla şeffaf görünümlerini kaybederek kırmızımsı bir renge büründüğü biliniyor.

Aynı araştırma gezisi sırasında bir başka nadir canlı türü olan buzul cam kalamarının da doğal ortamında görüntülendiği açıklandı. Dr. Bolstad ve Dr. Aaron Evans, dev mürekkep balığı ve buzul cam kalamarı yavrularının benzer yönlerine dikkat çekerek, bu türlerin şeffaf gövdeleri ve uzun dokunaçlarıyla önemli bir benzerlik taşıdığını belirtiyor. Ancak buzul cam kalamarında, sekiz kolun ortasında kancalar bulunmadığını da vurguluyorlar.

Related Posts

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yapay zeka kullanımının öğrenme, düşünme ve hatırlama becerileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.

TikTok fenomen hesapları teker teker kapatıyor

TikTok’ta bazı influencer’ların, reçeteli zayıflama ilaçlarını tanıtarak takipçilerine bu ürünlerin satıldığı çevrim içi eczanelere yönlendirdiği tespit edildi. LADbible’ın araştırmasına göre, Wegovy, Ozempic ve Mounjaro gibi GLP-1 türevi ilaçlar …

Güneş’te devasa bir delik açıldı: Kutup Işıkları mı geliyor?

Güneş’in yüzeyinde devasa bir koronal delik açıldı ve bu açıklıktan çıkan yüksek hızlı güneş rüzgârı doğrudan Dünya’ya doğru ilerliyor.